Простатата е екзокринна жлеза (която отделя секрета си извън телесните кухини) и е част от мъжката полова система. Разположена е непосредствено под пикочния мехур и обгражда уретрата - каналът, през който урината се пренася от пикочния мехур през центъра на простатата и пениса извън тялото. Основната функция на простатата е да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите в спермата. Големината на простатната жлеза зависи от възрастта. До настъпването на половата зрелост тя е малка и се състои предимно от мускулна тъкан. Жлезистата тъкан се развива в периода на половата зрелост. При възрастните мъже тя има дължина 2,5 см ширина – 2 – 2,5 см и дебелина – 1,7–2,3 см.

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДХП) се нарича уголемяването на простатната жлеза, при която няма развитие на злокачествен процес. ДХП е често явление при мъжете и причинява значителен дискомфорт. При много мъже простатата започва да расте още на възраст около 30 години, но симптомите на ДХП се проявяват чак около 50 годишна възраст. Нивата на различните хормони в тялото на мъжа се променят, когато той остарява. Нивата на тестостерон се увеличават, докато нивата на естроген остават непроменени. Счита се, че тази промяна в съотношението на двата хормона е един от факторите, който предизвиква растежа на простатната жлеза. Въпреки това, истинската причина за доброкачествената хиперплазия на простатата е все още неизвестна, което прави това състояние непредотвратимо. Именно поради това поддържането на здравето на простатата и облекчаването на симптомите на ДХП е изключително важно.

Уголемена простата

Уринарните проблеми при увеличена простатна жлеза засягат около 50% от мъжкото население над 50 години и над 70% от мъжкото население над 70 години. Това са милиони мъже, които страдат от симптоми на долния уринарен тракт през дълъг период от живота си, като например необходимост да се уринира често през деня и особено през нощта, болка и парене при уриниране, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур след уриниране, позиви за незабавно уриниране през деня и особено през нощта, слаба и тънка струя на урината, затруднения и напрежение при уриниране.


Ако не се лекува, увеличаването на простатната жлеза може да притисне напълно уретрата и да доведе до задържане на урина, камъни в бъбреците, кръв в урината и чести инфекции на уринарния тракт. При тежко притискане поради увеличена простата може да се стигне до пълно "блокиране" на уретрата, което може да доведе до увреждане на бъбреците. Препоръчваме ви да се консултирате с вашия лекар, ако имате някои от изброените симптоми на долния уринарен тракт. Можете да си направите тест за оценка на състоянието на простата - Международен простатен симптоматичен индекс (IPSS), за да разберете колко тежки са симптомите ви:

Международен простатен симптоматичен индекс (IPSS)
Уголемена простата

© Vedra International 2018